biatris

biatris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

letni kompot

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kompot na gorące letnie wieczory.

letni kompot

Składniki:

letni kompot

 

 

Sposób przygotowania:

letni kompot
Gotujemy ok 3,5 szklanki wody z cukrem (możemy ewentualnie dodać jedną saszetkę cukru waniliowego). Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, i kroimy w gruba kostkę. Natomiast porzeczki (najlepiej z własnego ogrodu) przebrać, usunąć czarne ogonki i opłukać dużą ilością zimnej wody. Gdy woda z cukrem już się zagotuje wrzucamy do niej pokrojone w kostkę jabłka, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Następnie dodajemy porzeczki, gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Przelewamy kompot do dzbanka i studzimy. Przy podawaniu dodajemy kostki lodu.