grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Letnia sałatka makaronowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Letnia sałatka makaronowa z dodatkiem pomidorków, rukoli, kukurydzy oraz zielonych i czarnych oliwek, aromatyzowana listkami świeżej bazylii i oregano jest smaczną propozycją na letni obiad w domu lub w pracy.

Letnia sałatka makaronowa

Składniki:

Letnia sałatka makaronowa

 

  • 320 g kolorowego makaronu
  • 200 g pomidorków
  • 150 g kuleczek mozzarelli
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 50 g rukoli
  • 50 g zielonych oliwek
  • 50 g czarnych oliwek
  • oliwa extravergine
  • suszone oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Letnia sałatka makaronowa

Przygotowanie sałatki

Letnia sałatka makaronowa
Ugotowanego, jeszcze ciepłego makaronu nie płuczemy zimną wodą, ponieważ woda odbierze mu smak i spowoduje, że będzie mniej jędrny.

Na początek gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy i odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie myjemy pomidorki i rukole, wszystko dokładnie osuszamy. Rukolę kroimy na mniejsze kawałki a pomidorki, oliwki i kuleczki mozzarelli przekrawamy na pół.

Dekoracja sałatki

Letnia sałatka makaronowa
Przed podaniem sałatkę schładzamy w lodówce.

Makaron mieszamy z pomidorkami, oliwkami, kukurydzą, kulkami mozzarelli. Dodajemy rukolę i kilka listków bazylii. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, polewamy oliwą extravergine, dokładnie mieszamy.