Sposób przygotowania:
Kluski na parze z borówkami
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i dwie łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz sól. Na środku robimy wgłębienie, w które wlewamy wyrośnięte drożdże. Dodajemy żółtka oraz masło. Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy ( wystarczy minuta) i dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środek dajemy borówki z cukrem i dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy zgrabną kulkę. Tak przygotowane kluski odkładamy do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte układamy na garnku do gotowania na parze i parujemy przez 5-7 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami. U mnie sos borówkowy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy ( wystarczy minuta) i dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środek dajemy borówki z cukrem i dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy zgrabną kulkę. Tak przygotowane kluski odkładamy do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte układamy na garnku do gotowania na parze i parujemy przez 5-7 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami. U mnie sos borówkowy.
SylaUla
migotka28
BozenaMatuszczyk
misia5
O tak :) Moje ulubione połączenie :)
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że Ci się podoba :)
misia5
Dziękuję :)
mocsłodkości
misia5
Zapraszam :) Świeżych borówek już niestety nie ma, ale mam zapas mrożonych :)
lukrowanepierniczki
misia5
Dziękuję :)
Czekoladka 2
misia5
Też nie mogę się doczekać sezonu na borówki :)
misia5
Teraz można użyć mrożonych :)