jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Letnia surówka obiadowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Miałam ochotę na chrupiącą surówkę. Po wizycie w ogrodzie przepis sam się nasunął:). Co napotkałam to zerwałam i tak powstał pyszny obiadowy dodatek!

Letnia surówka obiadowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Letnia surówka obiadowa

SKŁADNIKI:

  • 0,5 główki młodej kapusty,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 marchew,
  • 1 kalarepka
  • 0,5 czerwonej cebuli,
  • pęczek młodej botwinki,
  • świeżo mielona sól morska,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • 4-5 łyżki majonezu,

Sposób przygotowania:

Letnia surówka obiadowa

ETAP 1

Letnia surówka obiadowa
Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i delikatnie nasalamy i odstawiamy na około 15 minut.

Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski i delikatnie nasalamy i odstawiamy na około 15 minut.

ETAP 2

Letnia surówka obiadowa
Botwinkę i cebulę drobno siekamy

Między czasie botwinkę przepłukujemy, osuszamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki.

Etap 3

Letnia surówka obiadowa
Marchew oraz kalarepkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Marchew oraz kalarepkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

ETAP 4

Letnia surówka obiadowa
Paprykę kroimy w paseczki.

Paprykę kroimy w paseczki.

ETAP 5

Letnia surówka obiadowa
Tak przygotowane składniki dodajemy do nasolonej kapusty.

Tak przygotowane składniki dodajemy do nasolonej kapusty. Całość doprawiamy do smaku i dodajemy majonez. Gdy składniki dokładnie się połączą sałatka jest gotowa.