aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Likier karmelowy 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

robiłam i jets pyszny,gęstawy,podobny w smaku do kupnego likieru :-)

Likier karmelowy 5

Składniki:

Likier karmelowy 5

 

  • 2 puszki mleka słodzonego skondensowanego
  • 1 l. mleka 3.2 %
  • 1 1/2 szkl. spirytusu lub wódki

Sposób przygotowania:

Likier karmelowy 5
Puszki zanurzyć w wodzie w garnku, gotować na średnim ogniu przez około 2- 2.5 godz. Odlać wodę, zostawić do nastepnęgo dnia do ostygnięcia. Otworzyć puszki i wyciągnąć karmel po łyżce do miski i miksować mikserem, powoli dodając spirytus lub wódke, a następnie mleko, dodawać tyle mleka w zależności jaką chcemy otrzymać konsystencję. Można też polewać tym likierem desery np. lody. Pysszne. -Smacznego-