agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Likier kawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Likier smakuje rewelacyjnie, cudnie pachnie i wspaniale smakuje

Likier kawowy

Składniki:

Likier kawowy

 

  • 1 litr spirytusu
  • 50 ziaren kawy
  • laska wanilii
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Likier kawowy
Przygotować niezbędne składniki na likier. Obliczyć 50 ziaren kawy, wsypać je do naczynia i zalać spirytusem, wlać jedną szklankę wody, do zawartości wrzucić laskę wanilii i odstawić. Przelać do wielkiego słoja, szczelnie zakręcić słoik i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na około 10-12 dni. Po upływie zalecanego czasu należy ugotować 2 szklanki wody i 2 szklanek cukru, ugotować syrop, ostudzić go. Połączyć zawartość słoja z zimnym syropem, wymieszać dokładnie, można odcedzić syrop. czasie ugotować syrop z 2 szklanek wody i cukru. Odstawić na kilka miesięcy, im dłużej likier stoi, tym większej nabiera mocy, ma szlachetniejszy smak i aromat, zaleca się leżakowanie likieru przez około pół roku.

Tagi:

kawa