Zabol

Zabol

Kucharz
[Przepisów: 6]

Likier kawowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejny likier do miłośników

Likier kawowy

Składniki:

Likier kawowy

 

  • 200-250ml spirytusu (spożywczego najlepiej)
  • kawa rozpuszczalna lub mielona (okolu 4-5 łyżeczek)
  • 200-230 ml wrzątku
  • mleko zagęszczane słodzone (450 ml)

Sposób przygotowania:

Likier kawowy
Kawę rozpuszczalna rozpuszczamy w 200ml wrzątku, mielona parzymy przez filtr w 230 mil wody (około 30ml wody wypije kawa).

Kawę mieszamy ze spirytusem i odstawiamy na dzień.

Po dniu to kawy ze spirytusem dodajemy mleko mieszamy i odstawiamy na tydzień do lodówki co 2 dni mieszając.





Uwaga:

Nie wiem jak długo można to przechowywać, z doświadczenia wiem ze okolu 2 tygodni w lodowce ale może znacznie więcej.

Tagi:

kawa