Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Likier kawowy - nie gęsty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodziutkie likiery lubię bardzo, ale zdecydowanie wole te delikatniejsze, na wódce, od których raczej głowa nie boli :)

Likier kawowy - nie gęsty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Likier kawowy - nie gęsty

 

  • wódka luksusowa - 500ml,
  • mleko skondensowane słodzone, zagęszczone - puszka,
  • mleko skondensowane, niesłodzone - puszka (400ml),
  • cukier wanilinowy - 8g,
  • cukier kryształ - 3 kopiaste lyzki (jeżeli ktoś woli słodkie, można dodać więcej)
  • kawa rozpuszczalna - 4 lekko kopiaste łyżeczki do herbaty,
  • wrząca woda - 1/4 szklanki.

 

Sposób przygotowania:

Likier kawowy - nie gęsty
Kawę zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody, mieszamy, dodajemy cukier kryształ i waniliowy, mieszamy do rozpuszczenia. Mleka z puszki wlewamy do metalowej miski/garnka, mieszamy je ze sobą i dodajemy osłodzoną kawę. Wszystko miksujemy na niezbyt dużych obrotach, dodajemy stopniowo wódkę, ciągle miksując. W zasadzie likier można już pić, ale zdecydowanie smaczniejszy będzie po 4-5 dniach. Przelewamy do butelek, najlepiej przy pomocy lejka. Wstawiamy do lodówki na kilka dni, codziennie potrząsając butelka. Likier jest rzadki, dosyć slaby i raczej delikatny w smaku, lekko słodki i lekko kawowy. Ale alkohol jest tutaj zdecydowanie mocno wyczuwalny :)
Likier kawowy - nie gęsty
Etap 1
Likier kawowy - nie gęsty
Etap 2
Likier kawowy - nie gęsty
Etap 3

Tagi:

kawa