anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Likier orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Orzechowy likier ma piękny złocisty kolor i bardzo dobrze smakuje.

Likier orzechowy

Składniki:

Likier orzechowy

 

 

Sposób przygotowania:

Likier orzechowy
Zielone orzechy włoskie umyj, osusz, pokrój na ćwiartki i włóż do dużego słoika. Dodaj kawałek kory cynamonu, goździki i wlej wódkę. Szczelnie zamknięty słoik odstaw na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie potrząsaj słojem. Po tym czasie przecedź i przefiltruj nalewkę. Cukier zalej szklanką wody i zagotuj. Do syropu wlej orzechowy nalew, wymieszaj i rozlej do butelek. Zakorkowane butelki odstaw na rok do piwnicy.