Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Limoncello giallo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo aromatyczny likierek cytrynowy rodem ze słonecznej Italii :) Ma niezwykły aromat i piękny kolor :)

Limoncello giallo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Limoncello giallo

 

  • 5 dużych niewoskowanych cytryn
  • 1 szkl. cukru
  • 150-200 ml spirytusu
  • 500 ml mocnej czystej wódki

Sposób przygotowania:

Limoncello giallo
Do Limoncello najlepiej kupić ekologiczne cytryny, które nie są woskowanie!

Cytryny należy wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć.

Zetrzeć skórkę na wiórki lub skroić zesterem - zalać spirytusem, zakręcić i odstawić na 7-10 dni.

Cytryny wycisnąć, sok przelac do słoiczka albo pojemnika na kostki lodu i zamrozić.

Macerat przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Połowę wódki połączyć z odcedzonym maceratem. Resztą wódki zalać zamrożony sok cytrynowy i dodać cukier. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Połączyć oba alkohole i przelać do butelki.

Odstawić do na miesiąc lub dłużej w ciemne chłodne miejsce.
Limoncello giallo
Najbardziej słoneczny likier włoski, jaki znam.
Limoncello giallo
Cytryny do limoncello nie powinny być woskowanie!
Limoncello giallo
Skórkę cytrynową zalać spirytusem i odstawić na kilka dni.

Tagi:

wódka cytryny