Sposób przygotowania:
Limoncello giallo
Do Limoncello najlepiej kupić ekologiczne cytryny, które nie są woskowanie!
Cytryny należy wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć.
Zetrzeć skórkę na wiórki lub skroić zesterem - zalać spirytusem, zakręcić i odstawić na 7-10 dni.
Cytryny wycisnąć, sok przelac do słoiczka albo pojemnika na kostki lodu i zamrozić.
Macerat przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Połowę wódki połączyć z odcedzonym maceratem. Resztą wódki zalać zamrożony sok cytrynowy i dodać cukier. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Połączyć oba alkohole i przelać do butelki.
Odstawić do na miesiąc lub dłużej w ciemne chłodne miejsce.
Cytryny należy wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć.
Zetrzeć skórkę na wiórki lub skroić zesterem - zalać spirytusem, zakręcić i odstawić na 7-10 dni.
Cytryny wycisnąć, sok przelac do słoiczka albo pojemnika na kostki lodu i zamrozić.
Macerat przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Połowę wódki połączyć z odcedzonym maceratem. Resztą wódki zalać zamrożony sok cytrynowy i dodać cukier. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Połączyć oba alkohole i przelać do butelki.
Odstawić do na miesiąc lub dłużej w ciemne chłodne miejsce.