Sposób przygotowania:
Wegański majonez jaglany (bez jajek)
Kaszę jaglaną przełożyć na sito i przelać sporą ilością wrzącej wody, aby wypłukać goryczkę. Opłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie klarowna. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, lekko osolić i gotować do miękkości. Przelać na gęste sito i odstawić do odcieknięcia (gotowanie na sypko częściej powoduje, że kasza ma delikatną goryczkę!). Ostudzić i przełożyć do pojemnika blendera.
Dodać szczyptę czarnej soli (uwaga na ilość, bo sól ma bardzo mocny aromat siarkowodoru!) - dolać olej, musztardę, sok z cytryny i zwykłą sól do smaku. Składniki miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, ale wpływ na końcowy efekt ma jakość noży w blenderze i jego moc!
Zimny wywar z cieciorki (aquafaba) ubić w suchej i czystej misce (nie może być tłusta!) na sztywną pianę. Przełożyć ją do blendera i ponownie, ale możliwie szybko zmiksować do połączenia. W razie konieczności można masę przetrzeć przez gęste sitko.
Gotowy majonez przełożyć do wyparzonego suchego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Dodać szczyptę czarnej soli (uwaga na ilość, bo sól ma bardzo mocny aromat siarkowodoru!) - dolać olej, musztardę, sok z cytryny i zwykłą sól do smaku. Składniki miksować do uzyskania jednolitej konsystencji, ale wpływ na końcowy efekt ma jakość noży w blenderze i jego moc!
Zimny wywar z cieciorki (aquafaba) ubić w suchej i czystej misce (nie może być tłusta!) na sztywną pianę. Przełożyć ją do blendera i ponownie, ale możliwie szybko zmiksować do połączenia. W razie konieczności można masę przetrzeć przez gęste sitko.
Gotowy majonez przełożyć do wyparzonego suchego słoika, zakręcić i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Orzeł73