Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Bób w lekkiej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bób zamarynowany z aromatycznymi przyprawami jest wspaniałym dodatkiem do wszelkich sałatek oraz jako samodzielna przekąska.

Bób w lekkiej marynacie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bób w lekkiej marynacie

 

Sposób przygotowania:

Bób w lekkiej marynacie
Bób przebrac, umyc, dokladnie osaczyc i ugotować al dente bez dodatku soli. Gotowy odcedzić, intensywnie przepłukać zimną wodą, po czym odsączyć. Obrać ze skorek.

Na zalewę zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Dodać pokrojoną cebulę, ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe - gotować na małym ogniu, pod pokrywką, przez ok. 25-30 minut.

Odcedzić.

Bób przełożyć do średnich słoików do 3/4 wysokości.

Do każdej porcji dodać czerwoną paprykę pokrojoną w paski i suche przyprawy. Na wierzch każdego słoika dołożyć rozgnieciony ząbek czosnku.

Zalać słoiki gorącą marynatą i szczelnie zakręcić.

Pasteryzować przez 20-25 minut.
Bób w lekkiej marynacie
Mnogość aromatycznych przypraw nadaje charakteru.
Bób w lekkiej marynacie
Jest to idealny dodatek do sałatek oraz samodzielna przekąska.