Sposób przygotowania:
Bób w lekkiej marynacie
Bób przebrac, umyc, dokladnie osaczyc i ugotować al dente bez dodatku soli. Gotowy odcedzić, intensywnie przepłukać zimną wodą, po czym odsączyć. Obrać ze skorek.
Na zalewę zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Dodać pokrojoną cebulę, ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe - gotować na małym ogniu, pod pokrywką, przez ok. 25-30 minut.
Odcedzić.
Bób przełożyć do średnich słoików do 3/4 wysokości.
Do każdej porcji dodać czerwoną paprykę pokrojoną w paski i suche przyprawy. Na wierzch każdego słoika dołożyć rozgnieciony ząbek czosnku.
Zalać słoiki gorącą marynatą i szczelnie zakręcić.
Pasteryzować przez 20-25 minut.
Na zalewę zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Dodać pokrojoną cebulę, ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe - gotować na małym ogniu, pod pokrywką, przez ok. 25-30 minut.
Odcedzić.
Bób przełożyć do średnich słoików do 3/4 wysokości.
Do każdej porcji dodać czerwoną paprykę pokrojoną w paski i suche przyprawy. Na wierzch każdego słoika dołożyć rozgnieciony ząbek czosnku.
Zalać słoiki gorącą marynatą i szczelnie zakręcić.
Pasteryzować przez 20-25 minut.