Sposób przygotowania:
Ogórki małosolne
Ogóreczki umyć i ew przez 1-2 godziny namoczyć w bardzo zimnej wodzie. Odciąć piętki od strony ogonka i ustawić ciasno w słoikach przekładając gałązkami koperku i pokrojonymi w cząstki ząbkami czosnku.
Zagotować wodę i rozpuścić w niej sól w proporcjach 2 łyżeczki od herbaty na litr wrzątku. Zalać ogórki tak, aby były dobrze zanurzone razem z przyprawami. Od razu słoiki zakręcać i odstawić na kilka dni do zakwaszenia w temp. pokojowej.
Ogórki z dnia na dzień zmieniają kolor i smak. Ja najbardziej lubię 2-3 dniowe.
Zagotować wodę i rozpuścić w niej sól w proporcjach 2 łyżeczki od herbaty na litr wrzątku. Zalać ogórki tak, aby były dobrze zanurzone razem z przyprawami. Od razu słoiki zakręcać i odstawić na kilka dni do zakwaszenia w temp. pokojowej.
Ogórki z dnia na dzień zmieniają kolor i smak. Ja najbardziej lubię 2-3 dniowe.