Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Najlepsze na świecie ogórki w słoikach, to właśnie małosolne! Wszelkie sałatki, korniszony i ogórki marynowane się przy nich chowają :)

Ogórki małosolne

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • ogórki gruntowe (dowolna ilość)
  • 2 łyżeczki soli (ok. 15 g) na litr wody
  • czosnek świeży
  • koperek świeży

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Ogóreczki umyć i ew przez 1-2 godziny namoczyć w bardzo zimnej wodzie. Odciąć piętki od strony ogonka i ustawić ciasno w słoikach przekładając gałązkami koperku i pokrojonymi w cząstki ząbkami czosnku. 

Zagotować wodę i rozpuścić w niej sól w proporcjach 2 łyżeczki od herbaty na litr wrzątku. Zalać ogórki tak, aby były dobrze zanurzone razem z przyprawami. Od razu słoiki zakręcać i odstawić na kilka dni do zakwaszenia w temp. pokojowej. 

Ogórki z dnia na dzień zmieniają kolor i smak. Ja najbardziej lubię 2-3 dniowe.