Sposób przygotowania:
Crema di limoncello
Cytryny dokładnie myjemy, obieramy ze skórki najcieniej jak się da. Skórki wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 7 dni (najlepiej na 14 ). Następnie skórki odcedzamy, alkohol zlewamy do butelki.
Do rondelka wsypujemy cukier z cukrem waniliowym, wlewamy mleko, zagotowujemy całość (uważamy żeby nie wykipiało), zmniejszamy ogień i gotujemy mleko 42 minuty co jakiś czas mieszając aby cukier się nie przypalił a dokładnie rozpuścił. Mleko powinno znacznie odparować i tak ma być.
Odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego mleka wlewamy zabarwiony skórką alkohol i starannie wszystko mieszamy.
Likier przelewamy do butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony, smacznego.
Do rondelka wsypujemy cukier z cukrem waniliowym, wlewamy mleko, zagotowujemy całość (uważamy żeby nie wykipiało), zmniejszamy ogień i gotujemy mleko 42 minuty co jakiś czas mieszając aby cukier się nie przypalił a dokładnie rozpuścił. Mleko powinno znacznie odparować i tak ma być.
Odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego mleka wlewamy zabarwiony skórką alkohol i starannie wszystko mieszamy.
Likier przelewamy do butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony, smacznego.
zosiani