Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Crema di limoncello

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie samym jedzenie człowiek żyje, od czasu do czasu wskazane jest też napicie się czegoś, a ten boski cytrynowy likier rodem z Włoch jest idealny do picia nie tylko w czasie świąt.

Crema di limoncello Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crema di limoncello

 

  • 250 ml spirytusu
  • 3 cytryny
  • 1 litr mleka 1,5 %
  • 3 szklanki cukru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania:

Crema di limoncello
Cytryny dokładnie myjemy, obieramy ze skórki najcieniej jak się da. Skórki wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 7 dni (najlepiej na 14 ). Następnie skórki odcedzamy, alkohol zlewamy do butelki.

Do rondelka wsypujemy cukier z cukrem waniliowym, wlewamy mleko, zagotowujemy całość (uważamy żeby nie wykipiało), zmniejszamy ogień i gotujemy mleko 42 minuty co jakiś czas mieszając aby cukier się nie przypalił a dokładnie rozpuścił. Mleko powinno znacznie odparować i tak ma być.

Odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego mleka wlewamy zabarwiony skórką alkohol i starannie wszystko mieszamy.

Likier przelewamy do butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony, smacznego.
Crema di limoncello
Cytryny dokładnie myjemy, obieramy ze skórki najcieniej jak się da. Skórki wkładamy do słoika, zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 7 dni (najlepiej na 14 ).
Crema di limoncello
Następnie skórki odcedzamy, alkohol zlewamy do butelki.
Crema di limoncello
Do rondelka wsypujemy cukier z cukrem waniliowym, wlewamy mleko, zagotowujemy całość (uważamy żeby nie wykipiało), zmniejszamy ogień i gotujemy mleko 42 minuty co jakiś czas mieszając aby cukier się nie przypalił a dokładnie rozpuścił
Crema di limoncello
Do zimnego mleka wlewamy zabarwiony skórką alkohol i starannie wszystko mieszamy. Likier przelewamy do butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony, smacznego