pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Lniana sól

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

zastępuje zwykłą sól, do kanapek, sałatek i nie tylko

Lniana sól Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lniana sól

 

  • siemię lniane 4 łyżki
  • sól morska 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Lniana sól
Siemię lniane prażymy na suchej patelni. Po kilku minutach wsypujemy sól morską. Mieszamy i podgrzewamy kolejne 4-5 minut. Uprażone składniki przesypujemy do moździerza i ucieramy. Możemy na proszek, ja ucieram tak aby mniej więcej połowa składników była sproszkowana, a druga połowa nie. Taką sól przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Lniana sól
Same ziarna siemienia lnianego prażymy na suchej patelni
Lniana sól
Dosypujemy kryształki soli morskiej i wspólnie podgrzewamy
Lniana sól
Na końcu składniki ucieramy w moździerzu do uzyskania pożądanego efektu