Anna555

Anna555

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Lodowe babeczki z dziką różą.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Lody waniliowe i konfitura z dzikiej róży. Może to nowy pomysł na smak lodów.

Lodowe babeczki z dziką różą.

Składniki:

Lodowe babeczki z dziką różą.

 

  • Przepis na 6 babeczek:
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 5 dag cukru (można dać trochę więcej jeśli ktoś lubi słodsze ciasto)
  • jedno jajko

 

  • lody waniliowe Zielona Budka
  • konfitura z dzikiej róży

Sposób przygotowania:

Lodowe babeczki z dziką różą.
Babeczki: Mąkę zagniatamy z masłem oraz cukrem. Bardzo dokładnie łączymy, powstaną jakby "okruchy chleba". Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po godzinie wałkujemy ciasto wykrawamy koła i umieszczamy w foremkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut. Po ostudzeniu, nakładamy do babeczek kulkę lodów waniliowych Zielonej Budki oraz konfiturę z róży.