Sposób przygotowania:
Lodowy tort bezowy z truskawkamiETAP 1:
Oczyszczone truskawki włożyć do blendera, wlać nalewkę i zmiksować. Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki.
Co około godziny przemieszać truskawki widelcem, aż powstaną rozdrobnione kryształki lodu.
Bezy. Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, łyżka po łyżce. Cukier w bezie musi całkowicie się rozpuścić. Na końcu wlać sok z cytryny.
Masa powinna być sztywna i lśniąca. Masą bezową podzielić na pół i rozłożyć do dwóch okrągłych form o średnicy 25 cm. Form nie należy natłuszczać, a na dnie powinien znaleźć się krążek papieru.
Piekarnik nagrzać do 180*C, a po wstawieniu dwóch form ustawić termoobieg z temperaturą 120*C. Piec przez 1,5 godziny. Bezy studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
ETAP 2:
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce. Bezy obkroić nożem wokół formy, rozpiąć rant i odkleić papier. Przestudzoną czekoladą posmarować wierzch i spód blatów bezowych.
Kiedy czekolada zastygnie można składać tort.
ETAP 3:
Do formy włożyć pierwszą bezę, wyłożyć 2/3 lodów śmietankowych, wyrównać i rozłożyć na całej powierzchni połowę granity. Przykryć drugą bezą, lekko ją dociskając. Wyłożyć granitę i pozostałe lody.
Po złożeniu tortu lodowego warto go włożyć do zamrażarki, aby lody się nie rozpuściły. Kroić ciepłym ostrym nożem. Smacznego :)
Netka
mocsłodkości
Mniam1
Nie wiem jakie blaty bezowe robisz, ale spróbuj bez mąki ziemniaczanej.
lukrowanepierniczki
Iwona1979
Iwona1979
Czekoladka 2