Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jagodamiETAP 1:
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w w zamrażarce. Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno natłuszczonej formy (23×33) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15 min.
ETAP 2:
Na podpieczony spód rozsypać równomiernie bułkę tartą i rozłożyć umyte jagody. Posypać cukrem.
ETAP 3:
Na wierzch zetrzeć drugą połowę zmrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min, aż się zrumieni. Wystudzone można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
BozenaMatuszczyk
SylaUla
Mniam1
Medyk