Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kruche ciasto z jagodami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealnie kruche ciasto, a w nim świeże jagody leśne. To ciasto piekę co roku, jak tylko pojawią się jagody. Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie.

Kruche ciasto z jagodami

Składniki:

Kruche ciasto z jagodami

 

CIASTO KRUCHE:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z jagodami

ETAP 1:

Kruche ciasto z jagodami
Połowę ciasta zetrzeć na spód formy i upiec.

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w w zamrażarce. Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno natłuszczonej formy (23×33) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15 min.

ETAP 2:

Kruche ciasto z jagodami
Umyte jagody rozłożyć na cieście oprószonym bułka tartą.

Na podpieczony spód rozsypać równomiernie bułkę tartą i rozłożyć umyte jagody. Posypać cukrem.

ETAP 3:

Kruche ciasto z jagodami
Na wierzch zetrzeć na tarce drugą połowę ciasta.

Na wierzch zetrzeć drugą połowę zmrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min, aż się zrumieni. Wystudzone można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego :)