mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Migdałowe ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodki truskawkowy zapach, mięciutkie i wilgotne ciasto, a do tego na wierzchu chrupiące migdały - po prostu pyszne!

Migdałowe ciasto z truskawkami

Składniki:

Migdałowe ciasto z truskawkami

 

  • 150g mąki
  • 80g mielonych migdałów (bez skórek)
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 małe jajka
  • 125ml jogurtu greckiego lub śmietany 12%
  • 80ml oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 300g truskawek
  • 3 łyżki płatków migdałowych do posypania

Sposób przygotowania:

Migdałowe ciasto z truskawkami
Jajka wbijamy do głębokiej miski, ucieramy z cukrem, jogurtem, olejem na jednolitą masę.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie mieszamy z mielonymi migdałami. Suche składniki wsypujemy do miski z masą jajeczną. Całość krótko mieszamy łyżką (tylko do połączenia, grudki mogą pozostać).

Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia, do tortownicy wlewamy ciasto. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki. Z wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 40-45 minut w temp. 170stC do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez kilka minut w formie, a później wykładamy na kratkę.

Smacznego.