Sposób przygotowania:
Migdałowe ciasto z truskawkami
Jajka wbijamy do głębokiej miski, ucieramy z cukrem, jogurtem, olejem na jednolitą masę.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie mieszamy z mielonymi migdałami. Suche składniki wsypujemy do miski z masą jajeczną. Całość krótko mieszamy łyżką (tylko do połączenia, grudki mogą pozostać).
Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia, do tortownicy wlewamy ciasto. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki. Z wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 40-45 minut w temp. 170stC do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez kilka minut w formie, a później wykładamy na kratkę.
Smacznego.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie mieszamy z mielonymi migdałami. Suche składniki wsypujemy do miski z masą jajeczną. Całość krótko mieszamy łyżką (tylko do połączenia, grudki mogą pozostać).
Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia, do tortownicy wlewamy ciasto. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki. Z wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 40-45 minut w temp. 170stC do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez kilka minut w formie, a później wykładamy na kratkę.
Smacznego.