SUPERPRZEPIS

Podwójnie czekoladowy tort lodowy

  • 5
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Podwójnie czekoladowy tort lodowy Więcej zdjęć (3)

Mrożony tort z gorzką i białą czekoladą idealny na letni deser, zarówno na co dzień jak i od święta.

Składniki:

Podwójnie czekoladowy tort lodowy

 

  • / tortownica ok.22 cm/
  • 300 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g czekolady białej
  • 150 g czekoladowych lub kakaowych herbatników /użyłam Oreo/
  • 50 g migdałów/obranych/
  • 50 g orzechów włoskich
  • rurki waflowe puste /do obłożenia boków/
  • małe beziki do dekoracji wierzchu tortu
  • świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Podwójnie czekoladowy tort lodowy
-Tortownicę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. -Boki obłożyć dookoła waflowymi rurkami. - Czekoladowe ciastka pokruszyć na duże kawałki. -Połowę z nich równomiernie wysypać na spód tortownicy. -Czekoladę gorzką wraz z kakao umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej. -Rozpuścić również białą czekoladę.Odstawić. -Serek mascarpone starannie wymieszać z cukrem pudrem. -Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serem. -Masę podzielić na dwie części. -Do jednej dodać schłodzoną gorzką czekoladę, a do drugiej białą.



-Masy delikatnie wymieszać. -Do jasnej masy dodać drobno pokrojone migdały, a do ciemnej orzechy. -Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery może wrzucić do białej masy kilka pokruszonych bezików ,a do masy ciemnej pokrojony drobno baton snickers. -Ciemną masę wyłożyć na przygotowany spód. -Posypać drugą częścią pokruszonych ciastek. -Przykryć białą masą. -Wierzch wyrównać i udekorować bezikami /ewentualnie kolorową posypką i odrobiną ciemnej masy/. -Tort owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do zamrażarki /najlepiej na noc/.



-Zmrożony tort wyjąć 15-20 minut przed podaniem i umieścić w lodówce. -Podawać udekorowany świeżymi sezonowymi owocami. -Rozmrożony powinien być zjedzony w całości / nie mrozić ponownie/. -Tort można przechowywać w zamrażalce kilka dni i kroić po kawałku zamrożony.
Podwójnie czekoladowy tort lodowy
Przygotowany tort należy owinąć folią spozywczą i zamrozić.
Podwójnie czekoladowy tort lodowy
Przed podaniem tort należy wcześniej wyjąć z zamrażalnika.