Sposób przygotowania:
Podwójnie czekoladowy tort lodowy
-Tortownicę wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową. -Boki obłożyć dookoła waflowymi rurkami. - Czekoladowe ciastka pokruszyć na duże kawałki. -Połowę z nich równomiernie wysypać na spód tortownicy. -Czekoladę gorzką wraz z kakao umieścić w miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej. -Rozpuścić również białą czekoladę.Odstawić. -Serek mascarpone starannie wymieszać z cukrem pudrem. -Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serem. -Masę podzielić na dwie części. -Do jednej dodać schłodzoną gorzką czekoladę, a do drugiej białą.
-Masy delikatnie wymieszać. -Do jasnej masy dodać drobno pokrojone migdały, a do ciemnej orzechy. -Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery może wrzucić do białej masy kilka pokruszonych bezików ,a do masy ciemnej pokrojony drobno baton snickers. -Ciemną masę wyłożyć na przygotowany spód. -Posypać drugą częścią pokruszonych ciastek. -Przykryć białą masą. -Wierzch wyrównać i udekorować bezikami /ewentualnie kolorową posypką i odrobiną ciemnej masy/. -Tort owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do zamrażarki /najlepiej na noc/.
-Zmrożony tort wyjąć 15-20 minut przed podaniem i umieścić w lodówce. -Podawać udekorowany świeżymi sezonowymi owocami. -Rozmrożony powinien być zjedzony w całości / nie mrozić ponownie/. -Tort można przechowywać w zamrażalce kilka dni i kroić po kawałku zamrożony.
-Masy delikatnie wymieszać. -Do jasnej masy dodać drobno pokrojone migdały, a do ciemnej orzechy. -Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery może wrzucić do białej masy kilka pokruszonych bezików ,a do masy ciemnej pokrojony drobno baton snickers. -Ciemną masę wyłożyć na przygotowany spód. -Posypać drugą częścią pokruszonych ciastek. -Przykryć białą masą. -Wierzch wyrównać i udekorować bezikami /ewentualnie kolorową posypką i odrobiną ciemnej masy/. -Tort owinąć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do zamrażarki /najlepiej na noc/.
-Zmrożony tort wyjąć 15-20 minut przed podaniem i umieścić w lodówce. -Podawać udekorowany świeżymi sezonowymi owocami. -Rozmrożony powinien być zjedzony w całości / nie mrozić ponownie/. -Tort można przechowywać w zamrażalce kilka dni i kroić po kawałku zamrożony.
edytaha
zewa
Cukiereczek13
monikaT83
marietta