kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Tort lodowy z sosem krówkowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nieopisana słodycz...uczta dla ciała i duszy

Tort lodowy z sosem krówkowym

Składniki:

Tort lodowy z sosem krówkowym

 

  • 1,5 l lodów śmietankowych
  • 100 g fistaszków prażonych w miodzie
  • 200 g małych kawałków mlecznej czekolady
  • 150 g markiz czekoladowych,pokruszonych
  • sos krówkowy:
  • 150 g krówek
  • 100 g słodkiej śmietany
  • dekoracja:
  • połówka owocu granatu
  • 3 pokruszone markizy czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Tort lodowy z sosem krówkowym
Strucle,pierniki,słodkie makowce-wszyscy je znamy.Proponuję na świąteczny stół coś z zupełnie innej beczki.Wyjmij lody z zamrażalnika,żeby trochę zmiękły-wstaw je do lodówki albo zostaw na wierzchu.Wyłóż folią spożywczą tortownicę o średnicy 24 cm tak,żeby na górze wystawał zapas folii.Przełóż lody do miski i zmieszaj z fistaszkami,mleczną czekoladą i pokruszonymi markizami.Przełóż lodową masę do tortownicy,wygładź wierzch tortu,zawiń szczelnie folią i wstaw do zamrażarki na godzinę.Krówki rozpuść na gorącej patelni wraz ze śmietanką.Zagotuj i odstaw do lekkiego przestudzenia.Podawaj tort prosto z zamrażalnika.Ostrożnie wyjmij tort z formy,delikatnie zdejmij folię i przełóż deser na talerz lub paterę.Posyp jego wierzch pokruszonymi markizami oraz owocami granatu.Podziel tort na równe porcje , każdą porcję polej obficie sosem krówkowym i oddaj się tej wszechogarniającej słodyczy.