Sposób przygotowania:
Tort lodowy z sosem krówkowym
Strucle,pierniki,słodkie makowce-wszyscy je znamy.Proponuję na świąteczny stół coś z zupełnie innej beczki.Wyjmij lody z zamrażalnika,żeby trochę zmiękły-wstaw je do lodówki albo zostaw na wierzchu.Wyłóż folią spożywczą tortownicę o średnicy 24 cm tak,żeby na górze wystawał zapas folii.Przełóż lody do miski i zmieszaj z fistaszkami,mleczną czekoladą i pokruszonymi markizami.Przełóż lodową masę do tortownicy,wygładź wierzch tortu,zawiń szczelnie folią i wstaw do zamrażarki na godzinę.Krówki rozpuść na gorącej patelni wraz ze śmietanką.Zagotuj i odstaw do lekkiego przestudzenia.Podawaj tort prosto z zamrażalnika.Ostrożnie wyjmij tort z formy,delikatnie zdejmij folię i przełóż deser na talerz lub paterę.Posyp jego wierzch pokruszonymi markizami oraz owocami granatu.Podziel tort na równe porcje , każdą porcję polej obficie sosem krówkowym i oddaj się tej wszechogarniającej słodyczy.
marietta
Barbara Malafouris
Tit