Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Lody arbuzowo-pomarańczowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie lody można dokładnie przygotować w 15 minut plus mrożenie. Proste w wykonaniu i niedrogie. Pyszne i orzeźwiające. Do tego obłędnie pachnące cytrusami i zdrowe. Zróbcie koniecznie, a nie pożałujecie. Zachęcam :)

Lody arbuzowo-pomarańczowe

Składniki:

Lody arbuzowo-pomarańczowe

Składniki:

Sposób przygotowania:

Lody arbuzowo-pomarańczowe

Przygotowanie arbuza:

Lody arbuzowo-pomarańczowe
Z arbuza dokładnie usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

Z arbuza ( wcześniej umytego i osuszonego ) dokładnie usuwamy pestki, następnie kroimy w kostkę. Arbuza nie ważyłam, użyłam taki spory kawałek.

Wykonanie masy na lody:

Lody arbuzowo-pomarańczowe
Składniki na lody miksujemy blenderem ręcznym.

Następnie pokrojonego arbuza przekładamy do miseczki w której będziemy blendować. Używamy dość wysokiej miski. Dokładnie umytą i osuszoną pomarańczę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok, sok przelewamy do arbuza. Dodajemy również miód i miksujemy blenderem ręcznym. Na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania.

Do mrożenia i podanie:

Lody arbuzowo-pomarańczowe
Masę na lody przelewamy do pojemniczków i mrozimy. Gotowe podajemy.

Tak wykonany mus arbuzowy przelewamy do pojemniczków do mrożenia lodów, ja mus wlewałam przez gęste sitko, chciałam uniknąć ewentualnych pestek z owoców. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy, aż lody będą gotowe. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Najlepiej wybrać bardzo dojrzały arbuz.
Arbuza nie ważyłam, dałam tak na oko spory kawałek.
Z przepisu wyszło mi 6 sztuk lodów, ale to zależy od wielkości pojemniczków.
Do blendowania radzę użyć wysokiej miski.


Tagi:

desery lody owoce