Sposób przygotowania:
Lody arbuzowo-pomarańczowePrzygotowanie arbuza:
Z arbuza ( wcześniej umytego i osuszonego ) dokładnie usuwamy pestki, następnie kroimy w kostkę. Arbuza nie ważyłam, użyłam taki spory kawałek.
Wykonanie masy na lody:
Następnie pokrojonego arbuza przekładamy do miseczki w której będziemy blendować. Używamy dość wysokiej miski. Dokładnie umytą i osuszoną pomarańczę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok, sok przelewamy do arbuza. Dodajemy również miód i miksujemy blenderem ręcznym. Na koniec dodajemy sok z cytryny według uznania.
Do mrożenia i podanie:
Tak wykonany mus arbuzowy przelewamy do pojemniczków do mrożenia lodów, ja mus wlewałam przez gęste sitko, chciałam uniknąć ewentualnych pestek z owoców. Wkładamy do zamrażalnika i mrozimy, aż lody będą gotowe. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Najlepiej wybrać bardzo dojrzały arbuz.
Arbuza nie ważyłam, dałam tak na oko spory kawałek.
Z przepisu wyszło mi 6 sztuk lodów, ale to zależy od wielkości pojemniczków.
Do blendowania radzę użyć wysokiej miski.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)