Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto z bezikami, kremem mascarpone i borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cytrynowy krem na bazie serka mascarpone, beziki i borówki to połączenie, które jest nieziemsko pyszne! Masa nie jest zbyt słodka, więc idealnie komponuje się z lekko miękkimi, ale jeszcze chrupiącymi bezami w środku.

Ciasto z bezikami, kremem mascarpone i borówkami

Składniki:

Ciasto z bezikami, kremem mascarpone i borówkami

Forma o wymiarach 22 x 26 cm, spód:

  • około 16 podłużnych biszkoptów

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki borówek (1 szklanka = 250 ml)
  • 25-30g bezików

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z bezikami, kremem mascarpone i borówkami

Krem:

Ciasto z bezikami, kremem mascarpone i borówkami
Borówki należy przekroić na połówki, a bezy odrobinę pokruszyć.

Serek mascarpone zmiksować ze skórką oraz z sokiem z cytryny.

Kremówkę z cukrem pudrem należy ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem.

Na końcu do kremu wmieszać połówki owoców oraz uprzednio pokruszone beziki.

Spód:

Ciasto z bezikami, kremem mascarpone i borówkami
Można też użyć biszkoptów okrągłych lub upiec spód biszkoptowy.

Blaszkę wysłać papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

Na dnie formy ułożyć warstwę ciastek.

Całość:

Ciasto z bezikami, kremem mascarpone i borówkami
Krem na ciastkach należy rozsmarować równomiernie.

Na biszkoptach należy równomiernie rozprowadzić krem.

Chłodzenie i przed podaniem:

Ciasto z bezikami, kremem mascarpone i borówkami
Dodatkowo do ozdoby użyłam chrupiących kuleczek w czekoladzie mlecznej.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Przed podaniem udekorować je bezikami i borówkami.