Sposób przygotowania:
Lody cytrynowe inaczej z krokantem orzechowym
Jajka sparzyć wrzątkiem i po ostudzeniu rozbić na miską, wlewając do niej żółtka, a białka odstawić na później do ubicia. Miskę postawić na garnek z wodą lekko wrzącą, Do żółtek wsypać niepełną szklankę cukru i utrzeć na parze do białości przez 15-20 min. Kremówkę i mleko wlać do większego garnka i ubijać w kąpieli wodnej, dodając do nich masę jajeczną i pół szklanki likieru cytrynowego. Jak masa będzie jednolita, zestawić naczynie na bok i wystudzić.
Orzechy na krokant rozłupać, wyjąć ze skorupek i posiekać drobno na desce do krojenia bakalii, trzymając oburącz długi nóż. Następnie krokant dodać do masy lodowej i wymieszać, a część posiekanych orzechów zostawić do dekoracji.
Pianę z białek ubić na sztywno z cukrem pudrem i również dodać do masy, Wymieszać dokładnie i po ostudzeniu przelać masę do pojemnika na lody. Zamknąć hermetycznie i schować pojemnik do zamrażalnika na 3-4 godz.
Co jakiś czas wyjąć pojemnik i widelcem przemieszać masę, w celu utworzenia się kryształków lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i przekładać gałkownicą lody do suchych miseczek waflowych lub do pucharków. Udekorować przed podaniem resztą krokantu, a także polewą cytrynową do deserów lodowych.
Orzechy na krokant rozłupać, wyjąć ze skorupek i posiekać drobno na desce do krojenia bakalii, trzymając oburącz długi nóż. Następnie krokant dodać do masy lodowej i wymieszać, a część posiekanych orzechów zostawić do dekoracji.
Pianę z białek ubić na sztywno z cukrem pudrem i również dodać do masy, Wymieszać dokładnie i po ostudzeniu przelać masę do pojemnika na lody. Zamknąć hermetycznie i schować pojemnik do zamrażalnika na 3-4 godz.
Co jakiś czas wyjąć pojemnik i widelcem przemieszać masę, w celu utworzenia się kryształków lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i przekładać gałkownicą lody do suchych miseczek waflowych lub do pucharków. Udekorować przed podaniem resztą krokantu, a także polewą cytrynową do deserów lodowych.