marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody cytrynowe inaczej z krokantem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lody ciągle maja powodzenie, ale największą radość daje nam samodzielne ich przygotowanie, co wymaga czasu i cierpliwości. Lody domowe różnią nieco się smakiem od tych kupnych, ale to zależeć będzie, co do nich dodamy.

Lody cytrynowe inaczej z krokantem orzechowym

Składniki:

Lody cytrynowe inaczej z krokantem orzechowym

 

  • 150 ml. kremówki,
  • 150 ml. mleka 3,2 %,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier puder,
  • 1/2 szklanki likieru cytrynowego
  • po 15 dag. różnych orzechów, np. włoskie, laskowe i pistacje,
  • gotowa polewa cytrynowa do deserów.

Sposób przygotowania:

Lody cytrynowe inaczej z krokantem orzechowym
Jajka sparzyć wrzątkiem i po ostudzeniu rozbić na miską, wlewając do niej żółtka, a białka odstawić na później do ubicia. Miskę postawić na garnek z wodą lekko wrzącą, Do żółtek wsypać niepełną szklankę cukru i utrzeć na parze do białości przez 15-20 min. Kremówkę i mleko wlać do większego garnka i ubijać w kąpieli wodnej, dodając do nich masę jajeczną i pół szklanki likieru cytrynowego. Jak masa będzie jednolita, zestawić naczynie na bok i wystudzić.

Orzechy na krokant rozłupać, wyjąć ze skorupek i posiekać drobno na desce do krojenia bakalii, trzymając oburącz długi nóż. Następnie krokant dodać do masy lodowej i wymieszać, a część posiekanych orzechów zostawić do dekoracji.

Pianę z białek ubić na sztywno z cukrem pudrem i również dodać do masy, Wymieszać dokładnie i po ostudzeniu przelać masę do pojemnika na lody. Zamknąć hermetycznie i schować pojemnik do zamrażalnika na 3-4 godz.

Co jakiś czas wyjąć pojemnik i widelcem przemieszać masę, w celu utworzenia się kryształków lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik i przekładać gałkownicą lody do suchych miseczek waflowych lub do pucharków. Udekorować przed podaniem resztą krokantu, a także polewą cytrynową do deserów lodowych.