Sposób przygotowania:
Grillowany ananas z domowymi lodami kokosowymi
Zrobić lody: Wiórki kokosowe umieścić w melakserze i rozdrobnić – żeby były mniej wyczuwalne w lodach i żeby wyzwoliły dodatkowy aromat. Nie można jednak przesadzić z ich rozdrabnianiem bo jak wyzwoli się za dużo olejków to zaczną się sklejać w bryłki, muszą być sypkie.
Do garnka wlać mleko i śmietanę, dodać cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać wiórki i wymieszać. Lody można zrobić w maszynie do lodów, lub bez maszyny – przełożyć do zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce. Wyjąć pod 2 godzinach i zmiksować ręcznym blenderem – czynność powtórzyć wo odstępach 1-2 godzinnych przynajmniej trzykrotnie. Potem można zostawić na dłuższy czas w zamrażarce. Przed podaniem wyjąć na ok 15 minut.
Ananasa pozbawić obrać, pokroić na grube plastry i wydrążyć twarde środki. Posypać z każdej strony cukrem. Ułożyć na grillu i piec z każdej strony aż pokażą się ciemnie paski, ananas zmięknie a cukier się skarmelizuje. Podawać każdy plaster z gałką lodów.
Do garnka wlać mleko i śmietanę, dodać cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać wiórki i wymieszać. Lody można zrobić w maszynie do lodów, lub bez maszyny – przełożyć do zamykanego pojemnika i umieścić w lodówce. Wyjąć pod 2 godzinach i zmiksować ręcznym blenderem – czynność powtórzyć wo odstępach 1-2 godzinnych przynajmniej trzykrotnie. Potem można zostawić na dłuższy czas w zamrażarce. Przed podaniem wyjąć na ok 15 minut.
Ananasa pozbawić obrać, pokroić na grube plastry i wydrążyć twarde środki. Posypać z każdej strony cukrem. Ułożyć na grillu i piec z każdej strony aż pokażą się ciemnie paski, ananas zmięknie a cukier się skarmelizuje. Podawać każdy plaster z gałką lodów.