Sposób przygotowania:
Rześki tort z mango i limonką
Blaty bezowe:
Ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodawaćcukier partiami. Dodać mąkę, migdały i cukier puder i delikatnie wymieszać z pianą. Dodać skórkę z limonki i delikatnie wymieszać. Upiec dwa blaty: o średnicy 20 cm i 16 cm. Piec w temp 190 stopni na złocisty kolor ( 10-15 minut). Tryb góra i dół. Wyjąć wystudzić.
Żelatynka:
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Niespodzianka z mango:
55 g puree oraz sok zagotować. Zdjąć z ognia. w miseczce połączyć żółtko, jaja i cukier a następnie dodać do gorącego mango. Podgrzać przez minutę. Dodać masę żelatynową i zimne puree. Dodać masło i zmiksować blenderem. Wylać do formy o średnicy 16 cm i zamrozić.
Mus limonkowy:
Czekoladę drobno posiekać. Zagotować mleko i zalać czekoladę. Odczekać minutę i wymeiszać oba składniki. Wlać sok oraz starta skórkę z limonki. Ubić smietanę kremówkę na sztywno. Do śmietany dodawać małymi partiami masę limonkowa za każdym razem mieszając do całkowitego połączenia.
Wykonanie. W tortownicy umieszczamy większy blat bezowy. wylewamy 1/3 część musu. Zamrożoną niespodziankę mango umieszczamy na środku kremu. Zalewamy 1/3 częścią musu. Kładziemy mniejszy blat bezowy. Zalewamy 1/3 musu i wyrównujemy powierzchnię. Wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut. Kroić nożem maczanym we wrzątku.
Smacznego :)
Ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodawaćcukier partiami. Dodać mąkę, migdały i cukier puder i delikatnie wymieszać z pianą. Dodać skórkę z limonki i delikatnie wymieszać. Upiec dwa blaty: o średnicy 20 cm i 16 cm. Piec w temp 190 stopni na złocisty kolor ( 10-15 minut). Tryb góra i dół. Wyjąć wystudzić.
Żelatynka:
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Niespodzianka z mango:
55 g puree oraz sok zagotować. Zdjąć z ognia. w miseczce połączyć żółtko, jaja i cukier a następnie dodać do gorącego mango. Podgrzać przez minutę. Dodać masę żelatynową i zimne puree. Dodać masło i zmiksować blenderem. Wylać do formy o średnicy 16 cm i zamrozić.
Mus limonkowy:
Czekoladę drobno posiekać. Zagotować mleko i zalać czekoladę. Odczekać minutę i wymeiszać oba składniki. Wlać sok oraz starta skórkę z limonki. Ubić smietanę kremówkę na sztywno. Do śmietany dodawać małymi partiami masę limonkowa za każdym razem mieszając do całkowitego połączenia.
Wykonanie. W tortownicy umieszczamy większy blat bezowy. wylewamy 1/3 część musu. Zamrożoną niespodziankę mango umieszczamy na środku kremu. Zalewamy 1/3 częścią musu. Kładziemy mniejszy blat bezowy. Zalewamy 1/3 musu i wyrównujemy powierzchnię. Wsadzamy do zamrażalnika na 30 minut. Kroić nożem maczanym we wrzątku.
Smacznego :)