dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Tym razem lody z białek i śmietanki o smaku kokosowym, straciatella i jeżynowym :) Dla mnie idealne!

Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe

Składniki:

Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe

 

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 5 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g wiórek kokosowych
  • pół szklanki jeżyn

Sposób przygotowania:

Domowe lody kokosowe, straciatella i jeżynowe
Jajka sparzamy we wrzątku. Białka ubijamy na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru. Odstawiamy.

Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę i bardzo delikatnie mieszamy.

Gotową masę dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej zblendowane jeżyny.

Dokładnie mieszamy każdą masę z osobna.

Masy przekładamy do osobnych pojemniczków i wstawiamy na całą noc do zamrażarki. Smacznego :)

Tagi:

lody