Sposób przygotowania:
Lody jagodowe na maślanceETAP 1:
Śmietankę kremówkę przełóż do rondla i zagotuj. Żółtka ubij na puszysta masę z cukrem trzcinowym. Gdy żółtka będą ubite cieniutką strużką wlej do nich zagotowaną śmietankę.
Utrzyj masę aby była jednolita, przelej ją do rondla i podgrzewaj nie przerywając mieszania aż masa zgęstnieje. Nie gotuj, bo w wyniku zagotowania powstaną nieapetyczne grudki. Przecedź masę przez gęste sitko do miski, dodaj maślankę i wymieszaj całość.
Jagody zmiksuj w blenderze kielichowym, możesz przetrzeć je przez sitko. Ja nie przecierałam jagód, lubię kawałeczki owoców w lodach. Wymieszaj zmiksowane jagody z masą maślankową i wstaw do lodówki.
Schładzaj masę przez co najmniej 2 godziny. Następnie przelej masę do plastikowego pojemnika z przykrywką (pojemność 1 litr) i wstaw do zamrażarki.
Po dwóch godzinach zamrażania wyjmij masę i zmiksuj blenderem aby rozbić lód. Możesz tez użyć maszynkę do lodów jeśli posiadasz i poniekąd ułatwi Ci to pracę :).