kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Lody jagodowe na maślance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zbliża się upragniony sezon na lody, choć u mnie trwa on praktycznie przez cały rok. Dziś proponuje lody jagodowe na maślance, prawdziwa lodowa pycha.

Lody jagodowe na maślance

Składniki:

Lody jagodowe na maślance

 

  • składniki:

 

  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka zimnej maślanki
  • 500 g jagód (świeżych lub mrożonych)

Sposób przygotowania:

Lody jagodowe na maślance

ETAP 1:

Śmietankę kremówkę przełóż do rondla i zagotuj. Żółtka ubij na puszysta masę z cukrem trzcinowym. Gdy żółtka będą ubite cieniutką strużką wlej do nich zagotowaną śmietankę.

Utrzyj masę aby była jednolita, przelej ją do rondla i podgrzewaj nie przerywając mieszania aż masa zgęstnieje. Nie gotuj, bo w wyniku zagotowania powstaną nieapetyczne grudki. Przecedź masę przez gęste sitko do miski, dodaj maślankę i wymieszaj całość.

Jagody zmiksuj w blenderze kielichowym, możesz przetrzeć je przez sitko. Ja nie przecierałam jagód, lubię kawałeczki owoców w lodach. Wymieszaj zmiksowane jagody z masą maślankową i wstaw do lodówki.

Schładzaj masę przez co najmniej 2 godziny. Następnie przelej masę do plastikowego pojemnika z przykrywką (pojemność 1 litr) i wstaw do zamrażarki.

Po dwóch godzinach zamrażania wyjmij masę i zmiksuj blenderem aby rozbić lód. Możesz tez użyć maszynkę do lodów jeśli posiadasz i poniekąd ułatwi Ci to pracę :).


Tagi:

deser lody