Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Sernik gotowany z kokosową warstwą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto kruche przełożone delikatną , waniliową masą serową , wierzch wykończony smażonym kokosem polany białą czekoladą

Sernik gotowany z kokosową warstwą

Składniki:

Sernik gotowany z kokosową warstwą

Składniki na ciasto

Składniki na masę serową

Warstwa kokosowa

  • 100g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 50g masła

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany z kokosową warstwą

Sposób przygotowania ciasta

Masło lub margarynę posiekać razem z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę.

Jajka utrzeć z cukrem pudrem i szczyptą soli , dodać do posiekanego masła , zagnieść ciasto.

Gotowa schłodzić około 60 minut.

Ciasto podzielić na 3 części, upiec 3 placki jednakowej wielkości , piec na złoty kolor.

Masa serowa

Do sera dodać jajka, cukier, cukier waniliowy,masło, zmiksować dokładnie blenderem, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zrobi się rzadka.

W mleku rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną, wlać do sera , cały czas mieszając zagotować.
Gorącą masą przełożyć placki.

Na wierzch wyłożyć podpieczone wiórki kokosowe, całość polać rozpuszczoną, białą czekoladą.

Gotowe włożyć do pojemnika na ciasto lub owinąć lniana ściereczką, odstawić do drugie dnia aby placki zmiękły.

Warstwa kokosowa

Wszystkie składniki włożyć do garnka, podsmażać do zrumienienia się kokosu.