Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Sernik ziemniaczany z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik wyszedł lekko ciężki i wilgotny. Za to rozpływający się w ustach z kawałkami chrupiących orzechów, które czuć od samego spodu po wierzch ciasta.

Sernik ziemniaczany z orzechami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik ziemniaczany z orzechami

Blaszka 27,5 X 17cm. Ciasto kruche:

Masa serowo-ziemniaczana:

  • 1 kg. twarogu półtłustego
  • 2 średniej wielości ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jaja
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik ziemniaczany z orzechami

Kruche ciasto:

Sernik ziemniaczany z orzechami

Masło posiekać z mąką. Dodać śmietanę, jajko, cukier puder oraz orzechy. Ciasto wyrobić dłońmi, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 30 min. do lodówki.

Masa ziemniaczano serowa:

Sernik ziemniaczany z orzechami

Orzechy umieścić w kielichu blendera, posiekać. Obrane ziemniaki wraz z serem zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy serowo-ziemniaczanej wsypać budyń oraz cukier puder , wbić jajka- dokładnie wymieszać. Dodać orzechy ponownie przemieszać.

ETAP 3:

Sernik ziemniaczany z orzechami

Ciasto kruche rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyłożyć nim blaszkę, nakłuć widelcem. Spód podpiec 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.

ETAP 4:

Sernik ziemniaczany z orzechami

Na ciasto wylać masę serowo-ziemniaczaną. Wierzch posypać pozostałymi orzechami obtoczonymi w cukrze pudrze. Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Odstawić do wystudzenia , najlepiej na noc.