Sposób przygotowania:
Sernik ziemniaczany z orzechamiKruche ciasto:
Masło posiekać z mąką. Dodać śmietanę, jajko, cukier puder oraz orzechy. Ciasto wyrobić dłońmi, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na 30 min. do lodówki.
Masa ziemniaczano serowa:
Orzechy umieścić w kielichu blendera, posiekać. Obrane ziemniaki wraz z serem zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy serowo-ziemniaczanej wsypać budyń oraz cukier puder , wbić jajka- dokładnie wymieszać. Dodać orzechy ponownie przemieszać.
ETAP 3:
Ciasto kruche rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wyłożyć nim blaszkę, nakłuć widelcem. Spód podpiec 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
ETAP 4:
Na ciasto wylać masę serowo-ziemniaczaną. Wierzch posypać pozostałymi orzechami obtoczonymi w cukrze pudrze. Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Odstawić do wystudzenia , najlepiej na noc.