Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Lody jagodowe na mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lody z dodatkiem serka mascarpone o intensywnym, fioletowym kolorze i jagodowym smaku. Bez najmniejszych kawałków owoców i bez potrzeby użycia maszynki do lodów.

Lody jagodowe na mascarpone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lody jagodowe na mascarpone

 

  • 200 g jagód leśnych
  • 3 łyżki cukru z ziarenkami wanilii
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 5 żółtek
  • 400 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Lody jagodowe na mascarpone

ETAP 1:

Lody jagodowe na mascarpone
Jagody gotować na małym ogniu, aż puszczą sporo soku.

Jagody wsypać do garnka i zasypać połową białego cukru. Podgrzewać, aż puszczą dużo soku. Często mieszając, rozgnieść owoce, przełożyć na sitko i przetrzeć.

ETAP 2:

Lody jagodowe na mascarpone
Żółtka utrzeć z cukrami na jasną puszystą masę.

Kremówkę zagotować. Żółtka utrzeć do białości razem z pozostałym cukrem i stale ucierając wlewać cienkim strumykiem gorącą kremówkę. Przelać do garnka i podgrzewać, aż masa będzie gorąca i zacznie oblepiać łyżkę. Nie należy gotować. Mieszankę przelać przez sito.

ETAP 3:

Lody jagodowe na mascarpone
Mascarpone utrzeć razem z musem jagodowym.

Schłodzone mascarpone utrzeć i połączyć razem z musem jagodowym.

ETAP 4:

Lody jagodowe na mascarpone
Do jagodowego kremu wlewać mieszankę jajeczną.

Wlewać porcjami wystudzoną mieszankę jajeczną i wszystko razem połączyć. Wlać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego :)


Tagi:

lody owoce