Sposób przygotowania:
Lody jagodowe na mascarponeETAP 1:
![Lody jagodowe na mascarpone Lody jagodowe na mascarpone](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/lody-jagodowe-na-mascarpone-420232.jpg)
Jagody wsypać do garnka i zasypać połową białego cukru. Podgrzewać, aż puszczą dużo soku. Często mieszając, rozgnieść owoce, przełożyć na sitko i przetrzeć.
ETAP 2:
![Lody jagodowe na mascarpone Lody jagodowe na mascarpone](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/lody-jagodowe-na-mascarpone-420233.jpg)
Kremówkę zagotować. Żółtka utrzeć do białości razem z pozostałym cukrem i stale ucierając wlewać cienkim strumykiem gorącą kremówkę. Przelać do garnka i podgrzewać, aż masa będzie gorąca i zacznie oblepiać łyżkę. Nie należy gotować. Mieszankę przelać przez sito.
ETAP 3:
![Lody jagodowe na mascarpone Lody jagodowe na mascarpone](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/lody-jagodowe-na-mascarpone-420234.jpg)
Schłodzone mascarpone utrzeć i połączyć razem z musem jagodowym.
ETAP 4:
![Lody jagodowe na mascarpone Lody jagodowe na mascarpone](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/lody-jagodowe-na-mascarpone-420235.jpg)
Wlewać porcjami wystudzoną mieszankę jajeczną i wszystko razem połączyć. Wlać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego :)