aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Domowe lody jagodowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Najlepsze domowe lody zrobione z owoców zerwanych prosto z krzaczka. Przygotowane bez zbędnych konserwantów.

Domowe lody jagodowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowe lody jagodowe

 

Sposób przygotowania:

Domowe lody jagodowe
Jagody płuczemy i osuszamy. Wrzucamy do wysokiego naczynia i dosypujemy cukier oraz wlewamy sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier puder, całość miksujemy aż śmietana będzie sztywna.

Następnie wlewamy mleko i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy zmiksowane jagody i dokładnie mieszamy łyżką.

Masę lodową przekładamy do foremek silikonowych na muffinki. Wstawiamy je do dużego pojemnika, szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Gotowe lody jagodowe wyjmujemy z foremek i podajemy do spożycia. 
Domowe lody jagodowe
Umyte jagody wrzucamy do miski, dodajemy cukier i sok z cytryny.
Domowe lody jagodowe
Jagody z cukrem i sokiem z cytryny miksujemy na gładką masę.
Domowe lody jagodowe
Do ubitej kremówki z cukrem pudrem przekładamy jagody.
Domowe lody jagodowe
Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Domowe lody jagodowe
Masę przekładamy do foremek na muffinki i wkładamy do zamrażarki.

Tagi:

lody