Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 847]

Tort bezowy z amaretto i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort bezowy to wyjątkowo pyszny deser, zwłaszcza, gdy krucha beza łączy się z rozpływającym się w ustach kremem i czekoladą.

Tort bezowy z amaretto i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort bezowy z amaretto i czekoladą

 

 

  • Na krem + wierzch czekoladowy
  • 250 mg śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kieliszki amaretto
  • 200 g czekolady mlecznej

 

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z amaretto i czekoladą
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Robimy bezę:

Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Beza ma być lśniąca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na blasze układamy papier do pieczenia, na papierze rysujemy okrąg. Bezę wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego tak, aby pokryć okrąg i utworzyć wysokie brzegi. Wkładamy do piekarnika, natychmiast zmieniamy temperaturę na 140 st.C. Suszymy bezę ok. 2 godzin. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, bezę trzymamy w piekarniku jeszcze 2 godziny.

Robimy krem:

Czekoladę dzielimy na pół - pół ścieramy na tarce ma wiórki, drugie pół siekamy dość grubo. Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier, amatetto, startą czekoladę. Kremem wypełniamy bezę. Na wierzch wykładamy czekoladę posiekaną .

Robimy sos karmelowy:

Cukier roztapiamy na patelni na jasnobrązowy karmel, dodajemy masło, roztapiamy je, a potem śmietanę. Studzimy.

Bezę dekorujemy (ja dałam róże z opłatka, kwiatki z kremu z bitej śmietany i mascarpone), polewamy sosem karmelowym.
Tort bezowy z amaretto i czekoladą
Tort bezowy jeszcze przed polaniem sosem karmelowym