Sposób przygotowania:
Tort bezowy z amaretto i czekoladą
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Robimy bezę:
Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Beza ma być lśniąca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na blasze układamy papier do pieczenia, na papierze rysujemy okrąg. Bezę wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego tak, aby pokryć okrąg i utworzyć wysokie brzegi. Wkładamy do piekarnika, natychmiast zmieniamy temperaturę na 140 st.C. Suszymy bezę ok. 2 godzin. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, bezę trzymamy w piekarniku jeszcze 2 godziny.
Robimy krem:
Czekoladę dzielimy na pół - pół ścieramy na tarce ma wiórki, drugie pół siekamy dość grubo. Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier, amatetto, startą czekoladę. Kremem wypełniamy bezę. Na wierzch wykładamy czekoladę posiekaną .
Robimy sos karmelowy:
Cukier roztapiamy na patelni na jasnobrązowy karmel, dodajemy masło, roztapiamy je, a potem śmietanę. Studzimy.
Bezę dekorujemy (ja dałam róże z opłatka, kwiatki z kremu z bitej śmietany i mascarpone), polewamy sosem karmelowym.
Robimy bezę:
Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Beza ma być lśniąca. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Na blasze układamy papier do pieczenia, na papierze rysujemy okrąg. Bezę wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego tak, aby pokryć okrąg i utworzyć wysokie brzegi. Wkładamy do piekarnika, natychmiast zmieniamy temperaturę na 140 st.C. Suszymy bezę ok. 2 godzin. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, bezę trzymamy w piekarniku jeszcze 2 godziny.
Robimy krem:
Czekoladę dzielimy na pół - pół ścieramy na tarce ma wiórki, drugie pół siekamy dość grubo. Śmietanę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier, amatetto, startą czekoladę. Kremem wypełniamy bezę. Na wierzch wykładamy czekoladę posiekaną .
Robimy sos karmelowy:
Cukier roztapiamy na patelni na jasnobrązowy karmel, dodajemy masło, roztapiamy je, a potem śmietanę. Studzimy.
Bezę dekorujemy (ja dałam róże z opłatka, kwiatki z kremu z bitej śmietany i mascarpone), polewamy sosem karmelowym.