SUPERPRZEPIS

Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru

  • 2
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 28
Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru Więcej zdjęć (3)

Serowe, drożdżowe ciasto z orzeźwiającym, kwaskowym rabarbarem połączonym ze słodko-ostrym świeżym imbirem, otulone chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na łatwe w przygotowaniu, szybkie sezonowe ciasto.

Składniki:

Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru

 

 

  • Masa serowa:
  • 250g sera białego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • starta skórka z 1/2 cytryny

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Sposób przygotowania:

Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru

Ciasto

Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru
mąkę przesiać i zagnieść z resztą skłdników

W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Masa serowa

Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru
ser, żółtka cukru dokładnie wymieszać

Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukry, startą skórkę i dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru
rabarbar pokroić w kostkę i zetrzeć imbir

Rabarbar umyć i pokroić w kostkę, dodać starty imbir, cukier i wszystko wymieszać.

Kruszonka

Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru
składniki na kruszonkę rozgnieść palcami

Masło, cukier i mąkę wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruszki.

ETAP 5:

Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru
ciasto posmarować masą serową i zwinąć w roladę

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40cm x 20cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 14 plastrów, które następnie ułożyć w wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej okrągłej formie o średnicy 30cm. Na całej powierzchni ciasta rozłożyć rabarbar i posypać kruszonką.

ETAP 6:

Serowy drożdżowiec z rabarbarem i nutą imbiru
piec w piekarniku na 180 stopni

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.