IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Domowe lody jagodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowe lody o smaku jagodowym, proste,pyszne, kuszące, naturalnie fioletowe,odrobina oczekiwania i gotowe:)

Domowe lody jagodowe

Składniki:

Domowe lody jagodowe

 

  • 300 ml mleko
  • 200 ml smietanka 36%
  • 200 g jagody swieze (można więcej)
  • 100-150 g cukier
  • 2 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Domowe lody jagodowe
Jagody płuczę, osuszam i podsmażam z połową cukru do puszczenia przez nich soku, następnie miksuję blenderem i dolewam mleko oraz smietankę. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. W tym czasie miksuję żółtka z resztą cukru na puszystą masę, gdy mleko zaczyna wrzeć dolewam do żółtek cały czas mieszając i ponownie wstawiam na ogien, gdy pojawiają się pierwsze bąbelki wyłaczam źródło ciepła i odstawiam do ostudzenia, najpierw w temp. pokojowej potem do lodówki. Gdy masa jagodowa osiągnie temperaturę 4 stopni można albo przelać do maszyny do lodu i postepować wg jej instrukcji albo wstawić do całosc do zamrażarnika i w pierwszych 2-3 godzinach mrożenia wyciągać co 30 minut i mieszać by uniknąć powstania kryształków lodu. Po min. 4h mrożenia lody powinny być gotowe. Smacznego!

Tagi:

lody