Sposób przygotowania:
Domowe lody jagodowe
Jagody płuczę, osuszam i podsmażam z połową cukru do puszczenia przez nich soku, następnie miksuję blenderem i dolewam mleko oraz smietankę. Doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. W tym czasie miksuję żółtka z resztą cukru na puszystą masę, gdy mleko zaczyna wrzeć dolewam do żółtek cały czas mieszając i ponownie wstawiam na ogien, gdy pojawiają się pierwsze bąbelki wyłaczam źródło ciepła i odstawiam do ostudzenia, najpierw w temp. pokojowej potem do lodówki. Gdy masa jagodowa osiągnie temperaturę 4 stopni można albo przelać do maszyny do lodu i postepować wg jej instrukcji albo wstawić do całosc do zamrażarnika i w pierwszych 2-3 godzinach mrożenia wyciągać co 30 minut i mieszać by uniknąć powstania kryształków lodu. Po min. 4h mrożenia lody powinny być gotowe. Smacznego!