VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kokosowo egzotyczne serniczki na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pyszne i lekkie serniczki w sam raz na ciepłe i upalne dni. W smaku rewelacyjne, z wyczuwalnym kokosem. Dodatek egzotycznych owoców sprawia, że są jeszcze smaczniejsze!

Kokosowo egzotyczne serniczki na zimno

Składniki:

Kokosowo egzotyczne serniczki na zimno

 

  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 200 g twarogu sernikowego
  • 1,5 łyżki aromatu waniliowego
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 200 g owoców egzotycznych w żelu (opcjonalnie innych)

Sposób przygotowania:

Kokosowo egzotyczne serniczki na zimno

ETAP 1:

Kokosowo egzotyczne serniczki na zimno
Żelatyna przed rozpuszczeniem w kąpieli wodnej

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut.

ETAP 2:

Kokosowo egzotyczne serniczki na zimno
Gotowa do nałożenia do foremek masa serowa

Masło ucieramy na puch z żółtkami i przesianym przez sitko cukrem pudrem. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, twaróg oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy (na gładka masę).

Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do gotującej się wody i mieszamy). Gdy jest już płynna przelewamy ją do serowej masy. Wszystko miksujemy. Gotową masę przelewamy do silikonowych foremek.

Chłodzimy w lodówce około 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy serniczki z foremek, na wierzchu rozsmarowujemy egzotyczne owoce w żelu lub konfiturę.


Tagi:

deser