marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody marcepanowe z fiołkami kandyzowanymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lody podane na wykwintnie cieszą oczy nie tylko gości, ale i domowników. Można podawać je w gałkach lub też kręcone z maszynki do lodów w rożkach czy miseczkach waflowych.

Lody marcepanowe z fiołkami kandyzowanymi

Składniki:

Lody marcepanowe z fiołkami kandyzowanymi

żółtka, mleko,śmietanka,cukier, masa marcepanowa,kandyzowane fiołki

  • 150 ml. mleka,
  • 150 ml. kremówki,
  • 4-5 żółtek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 100 g. masy marcepanowej,
  • 2 pełne łyżeczki fiołków kandyzowanych,
  • oraz pojemnik na lody.

Sposób przygotowania:

Lody marcepanowe z fiołkami kandyzowanymi
Mleko zagotować wraz ze śmietanką w dużym rondlu lub garnku, a żółtka z cukrem ubijać w misce na parze wodnej. Następnie wlać masę jajeczną do mlecznej wraz z kostką marcepanową i ubijać dalej na lekko zwiększonym ogniu, aż się masa marcepanowa rozpuści i zestawić naczynie na bok, a masę wystudzić.

Dodać ze dwie łyżeczki kandyzowanych fiołków do przestudzonej masy i wymieszać łyżką. Przełożyć masę do pojemnika na lody, zamknąć go hermetycznie i wstawić na 4-5 godz. do zamrażalnika. Co jakiś czas wyjąć i przemieszać widelcem masę, w celu utworzenia się kryształków lodu.

Po upływie godzin wyjąć deser lodówy i przekładać z pojemnika gałkownicą do pucharków szklanych lub waflowych miseczek.

bez gotowania


Tagi:

lody lody