Sposób przygotowania:
Lody marcepanowe z fiołkami kandyzowanymi
Mleko zagotować wraz ze śmietanką w dużym rondlu lub garnku, a żółtka z cukrem ubijać w misce na parze wodnej. Następnie wlać masę jajeczną do mlecznej wraz z kostką marcepanową i ubijać dalej na lekko zwiększonym ogniu, aż się masa marcepanowa rozpuści i zestawić naczynie na bok, a masę wystudzić.
Dodać ze dwie łyżeczki kandyzowanych fiołków do przestudzonej masy i wymieszać łyżką. Przełożyć masę do pojemnika na lody, zamknąć go hermetycznie i wstawić na 4-5 godz. do zamrażalnika. Co jakiś czas wyjąć i przemieszać widelcem masę, w celu utworzenia się kryształków lodu.
Po upływie godzin wyjąć deser lodówy i przekładać z pojemnika gałkownicą do pucharków szklanych lub waflowych miseczek.
Dodać ze dwie łyżeczki kandyzowanych fiołków do przestudzonej masy i wymieszać łyżką. Przełożyć masę do pojemnika na lody, zamknąć go hermetycznie i wstawić na 4-5 godz. do zamrażalnika. Co jakiś czas wyjąć i przemieszać widelcem masę, w celu utworzenia się kryształków lodu.
Po upływie godzin wyjąć deser lodówy i przekładać z pojemnika gałkownicą do pucharków szklanych lub waflowych miseczek.
bez gotowania