Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Lody miętowe bez jajek i bez maszynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne lody z trzech składników. Nie zawierają jajek, a do ich przygotowania wystarczą miska, drewniana łyżka i mikser.

Lody miętowe bez jajek i bez maszynki

Składniki:

Lody miętowe bez jajek i bez maszynki

Lody miętowe

  • 800 ml śmietanki 30%
  • 1-2 garści świeżej mięty
  • 10-12 łyżek miętowego syropu barmańskiego

Sposób przygotowania:

Lody miętowe bez jajek i bez maszynki
Śmietanę mocno schłodzić i dobrze ubić. Gdy będzie już sztywna, dodać posiekaną miętę. Dodawać porcjami syrop miętowy, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.

Na koniec miksować około 2-3 minuty na niskich obrotach w celu napowietrzenia. Gotową masę przełożyć do plastikowego pojemnika.

Wyrównać wierzch masy i wstawić pojemnik do zamrażalnika na parę godzin. Lody wyjąć na 10 minut przed podaniem.

Tagi:

lody