Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3215]

Lody podwójnie miętowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne i aromatyczne lody miętowe z czekoladą. Rewelacyjnie i skutecznie orzeźwiają w upalne dni.

Lody podwójnie miętowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody podwójnie miętowe

 

  • 10 dag czekolady miętowej nadziewanej
  • 1,5 szkl śmietany kremówki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 łyżka likieru miętowego
  • 1/2 łyżeczki kropli miętowych
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 10 dag cukru pudru
  • liście mięty

Sposób przygotowania:

Lody podwójnie miętowe
Połowę czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach a resztę posiekać w drobną kostkę. Żółtka z cukrem zmiksować, połączyć z gorącym mlekiem, podgrzać, gdy zgęstnieje, ostudzić. Śmietanę ubić, połączyć z masą jajeczną, zmiksować. Dodać likier i krople, wymieszać. Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki. W trakcie procesu mrożenia, zmiksować 2-3 razy. Następnie dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, zamrozić. Przełożyć do pucharków, posypać startą czekoladą, podawać.
Lody podwójnie miętowe
Połowę czekolady miętowej pokroić w drobną kosteczkę
Lody podwójnie miętowe
Śmietanę ubić i połączyć z kremem jajecznym
Lody podwójnie miętowe
Dodać likier miętowy i krople razem zmiksować
Lody podwójnie miętowe
Wsypać pokrojoną czekoladę i dokładnie wymieszać

Tagi:

czekolada lody