reniferek

reniferek

Kucharz
[Przepisów: 6]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Lody miętowe w babeczkach czekoladowych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Poezja smaku - przepyszne połączenie lodów miętowych z jabłkiem, limonką, miętą i czekoladą...

Lody miętowe w babeczkach czekoladowych

Składniki:

Lody miętowe w babeczkach czekoladowych

 

  • 1 opakowanie lodów miętowych „Zielona Budka”
  • 7 sztuk babeczek czekoladowych przygotowanych wcześniej
  • 150 g jabłek prażonych
  • 2-3 łyżki mocnego naparu mięty
  • Sok z limonki do smaku
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 30 g gorzkiej śmietany
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 śmietan – fixy
  • Plasterki cytryny i limonki do dekoracji
  • Wiórki skórki cytrynowej i limonki

 

Sposób przygotowania:

Lody miętowe w babeczkach czekoladowych
200 ml śmietany podgrzać z rozkruszoną czekoladą ciągle mieszając, gdy się rozpuści odstawić do schłodzenia (kilka godzin). Ubić dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową z cukrem waniliowym i śmietan – fixem. Pozostałą śmietanę też ubić z cukrem waniliowym i śmietan – fixem. Prażone jabłka wymieszać z naparem mięty i z sokiem z limonki. Rozłożyć jabłka do babeczek czekoladowych. Na jabłka nałożyć bitą śmietanę czekoladową a następnie lody miętowe. Białą bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i ozdobić lody miętowe. Na każdej babeczce położyć plasterek cytryny lub limonki i posypać skórką cytrynową lub z limonki. SMACZNEGO!