Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kremowe lody miętowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kremowe lody o smaku miętowym.

Kremowe lody miętowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowe lody miętowe

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 40 kropli miętowych
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Kremowe lody miętowe
Do żółtek jaj dodać cukier puder i utrzeć je na puszysty krem. Do żółtek wlać krople miętowe (ilość wg uznania,ja wlałam 40 kropli), wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Białka ubić na sztywną pianę. Do kremu z żółtek dodawać po kolei śmietanę i pianę z białek i mieszać. Maszynkę do robienia lodów dzień wcześniej wstawić do zamrażalnika. Masę przelać do zamrożonej maszynki i ubijać przez ok. pół godziny. Gotową masę lodową dodatkowo zmrozić w zamrażalniku. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, rozłożyć je do pucharków.
Kremowe lody miętowe
Żółtka utarte z cukrem pudrem na puszysty krem.
Kremowe lody miętowe
Krople miętowe dodane do utartych żółtek.
Kremowe lody miętowe
Ubita śmietana dodana do kremu z żółtek.
Kremowe lody miętowe
Masa na lody ubijana w maszynce do robienia lodów.

Tagi:

jajko jajka lody