Sposób przygotowania:
Lody miętowe na ostro
Jajka polać wrzątkiem, a następnie rozbić i oddzielić żółtka od białek. Potem utrzeć żółtka z czterema łyżkami cukru brązowego na parze prze 20 min. Zestawić, ostudzić. Kremówkę wlać do szklanej misy i ubijać na sztywno, dodając zagęstnik do śmietany. Wstawić do lodówki na 40 min. Po wyjęciu wymieszać ubitą kremówkę z masą żółtkową, syropem miętowo- pieprzowym lub też posiekać o tym smaku miętówki ostrym długim nożem na desce i dodać do masy. Zetrzeć czekoladę deserową na wiórki lub na drobno i również dodać do masy. Wymieszać i przełożyć masę łyżką do pojemnika do lodów i szczelnie zamknąć pokrywę. Zamrażać przez 3-4 godzin od czasu zaglądać i przemieszać masę. Po upływie czasu wyjąć pojemnik z lodami, otworzyć, kroić i podawać udekorowane resztą bitej śmietany.