marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody miętowe na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka sparzyć wrzątkiem oraz utrzeć na parze z cukrem brązowym.Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno,wymieszać z masą jajeczną i dodatkami.Zamrażać 3-4 h.

Lody miętowe na ostro

Składniki:

Lody miętowe na ostro

 

  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru brązowego,
  • 200 ml.kremówki,
  • fix do kremówki,
  • 1/4 szklanki syropu z mięty pieprzowej lub też garstka cukierków miętowo-pieprzowych,
  • krokant z deserowej czekolady lub wiórki.

 

Sposób przygotowania:

Lody miętowe na ostro
Jajka polać wrzątkiem, a następnie rozbić i oddzielić żółtka od białek. Potem utrzeć żółtka z czterema łyżkami cukru brązowego na parze prze 20 min. Zestawić, ostudzić. Kremówkę wlać do szklanej misy i ubijać na sztywno, dodając zagęstnik do śmietany. Wstawić do lodówki na 40 min. Po wyjęciu wymieszać ubitą kremówkę z masą żółtkową, syropem miętowo- pieprzowym lub też posiekać o tym smaku miętówki ostrym długim nożem na desce i dodać do masy. Zetrzeć czekoladę deserową na wiórki lub na drobno i również dodać do masy. Wymieszać i przełożyć masę łyżką do pojemnika do lodów i szczelnie zamknąć pokrywę. Zamrażać przez 3-4 godzin od czasu zaglądać i przemieszać masę. Po upływie czasu wyjąć pojemnik z lodami, otworzyć, kroić i podawać udekorowane resztą bitej śmietany.

Tagi:

czekolada lody