Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lody mleczno-truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Najlepsze domowe lody pod słońcem!

Lody mleczno-truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody mleczno-truskawkowe

 

  • Masa mleczna:
  • 1 puszka mleczka skondensowanego słodzonego
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 300 g twarożku sernikowego
  • Masa owocowa:
  • 400 g truskawek
  • Cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Lody mleczno-truskawkowe
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, zmiksować na mus, wlać do rondelka, dodać cukru do smaku (nie za dużo bo masa mleczna jest bardzo słodka), wymieszać i zagotować. Ostudzić. Włożyć na noc do lodówki. Mleczko skondensowane słodzone, kremówkę i twarożek zmiksować na jednolitą masę, schłodzić przez noc w lodówce. Na drugi dzień wlać do pojemnika od maszyny do lodów, włączyć maszynę na około 20 minut.Po tym czasie włożyć lody do plastikowego pojemnika, polać sosem truskawkowym i wymieszać tak aby uzyskać efekt marmurku. Włożyć do zamrażarki na 3-4 godziny. Jeśli nie mamy maszyny do lodów, wlać zmiksowaną masę do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Wyciągać co około godzinę i miksować. Gdy masa jest już dość gęsta polać sosem owocowym i wymieszać.
Lody mleczno-truskawkowe
Truskawki zmiksować na mus wlać do rondelka dodać cukru do smaku i zagotować Ostudzić Włożyć na noc do lodówki
Lody mleczno-truskawkowe
Mleczko skondensowane kremówkę i twarożek zmiksować na jednolitą masę schłodzić przez noc w lodówce
Lody mleczno-truskawkowe
Na drugi dzień wlać do pojemnika od maszyny do lodów włączyć maszynę na około 20 minut
Lody mleczno-truskawkowe
Po tym czasie włożyć lody do plastikowego pojemnika polać sosem truskawkowym i wymieszać tak aby uzyskać efekt marmurku Włożyć do zamrażarki na 3-4 godziny

Tagi:

lody