misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Lody morelowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zamrożone lody przełożyć do salaterek deserowych i przybrać miętą....

Lody morelowe

Składniki:

Lody morelowe

 

  • 175g tłustego kwaśnego mleka
  • 2 łyżki stołowe soku cytrynowego
  • utarta skórka z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek frutilozy
  • 6 dojrzałych moreli
  • 8 listków mięty

 

Sposób przygotowania:

Lody morelowe
Kwaśne mleko zmiksować na masę kremową z sokiem i skórką cytrynową oraz frutilozą.
Morele naciąć na krzyż, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki.
Zrobić puree z moreli i połączyć z kwaśnym mlekiem. Krem morelowy przełożyć do metalowego naczynia i całość włożyć do zamrażalnika na 2-3 godziny. Masę lodową mieszać łyżką co jakiś czas.
Zamrożone lody przełożyć do salaterek deserowych i przybrać miętą.

Tagi:

lody