Sposób przygotowania:
Lody na lemoniadzie cytrynowo-pomarańczowej
Jajka sparzyć wrzątkiem, rozbić oraz oddzielić żółtka od białek, a żółtka utrzeć na parze z cukrem, a do drugiego garnka wlać mleko i śmietanę kremówkę, gotować na lekko średnim ogniu, nie dopuszczając, by się zagotowały. Następnie wlać masę jajeczną do mlecznej i ubijać w kąpieli wodnej, tj. ustawić garnek z masą na drugim z wodą. Potem zestawić na bok i wystudzić.
Lemoniadę sporządzić z soku wyciśniętego z cytryn i pomarańcz zarazem na wyciskarce, by można było potem zebrać z soku pestki i wyrzucić, a sok wymieszać z wodą niegazowaną i wymieszać z masą jajeczno-mleczną.
Przełożyć masę do pojemnika na lody, zamknąć hermetycznie i wstawić pojemnik do zamrażalnka na 4-5 godz. Co jakiś czas wyjąć pojemnik i przemieszać widelcem masę, w celu utworzenia się kryształków lodu. Po upływie godzin wyjąć pojemnik z lodami i przekładać je gałkownicą do pucharków.
Podawać z wafelkami i bitą śmietaną.
Lemoniadę sporządzić z soku wyciśniętego z cytryn i pomarańcz zarazem na wyciskarce, by można było potem zebrać z soku pestki i wyrzucić, a sok wymieszać z wodą niegazowaną i wymieszać z masą jajeczno-mleczną.
Przełożyć masę do pojemnika na lody, zamknąć hermetycznie i wstawić pojemnik do zamrażalnka na 4-5 godz. Co jakiś czas wyjąć pojemnik i przemieszać widelcem masę, w celu utworzenia się kryształków lodu. Po upływie godzin wyjąć pojemnik z lodami i przekładać je gałkownicą do pucharków.
Podawać z wafelkami i bitą śmietaną.
bez gotowania