marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Lody "perfumowane"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lody robione samodzielnie smakują tak samo jak i kupione w sklepie lub w kawiarni.Trzeba tylko trochę dobrej woli,by je wcześniej przygotować,zanim się je poda i zje.

Lody "perfumowane"

Składniki:

Lody "perfumowane"

 

  • 2 l.śmietany kremówki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • aromat arakowy,
  • aromat lub likier amaretto,
  • kandyzowane fiołki,
  • pojemnik na lody.

Sposób przygotowania:

Lody "perfumowane"
Jajka przed rozbiciem sparzyć i wyszorować, potem rozbić nad miską i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodając wrzące mleko i stopniowo arak lub aromat arakowy do ciast oraz likier amaretto lub sam aromat migdałowy. Zestawić naczynie na bok i wystudzić masę. Kremówkę ubić ze szczyptą cukru lub zagęstnika na sztywno, po czym schłodzić w lodówce, a potem dodać do wystudzonej masy jajeczno-mlecznej, na koniec dodać dwie łyżki kandyzowanych fiołków i wymieszać dokładnie. Przełożyć masę do pojemnika na lody zamknąć hermetycznie i wstawić do zamrażalnika na górną półkę. Zamrażać z 3-4 godz. Co jakiś czas zajrzeć do pojemnika i przemieszać masę widelcem, w celu potworzenia się kryształków lodu w masie. Po upływie czasu wyjąć pojemnik z lodami i przełożyć lody gałkownicą do sześciu pucharków do lodów i podawać z ciasteczkami.

Tagi:

lody lody