Sposób przygotowania:
Lody "perfumowane"
Jajka przed rozbiciem sparzyć i wyszorować, potem rozbić nad miską i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodając wrzące mleko i stopniowo arak lub aromat arakowy do ciast oraz likier amaretto lub sam aromat migdałowy. Zestawić naczynie na bok i wystudzić masę. Kremówkę ubić ze szczyptą cukru lub zagęstnika na sztywno, po czym schłodzić w lodówce, a potem dodać do wystudzonej masy jajeczno-mlecznej, na koniec dodać dwie łyżki kandyzowanych fiołków i wymieszać dokładnie. Przełożyć masę do pojemnika na lody zamknąć hermetycznie i wstawić do zamrażalnika na górną półkę. Zamrażać z 3-4 godz. Co jakiś czas zajrzeć do pojemnika i przemieszać masę widelcem, w celu potworzenia się kryształków lodu w masie. Po upływie czasu wyjąć pojemnik z lodami i przełożyć lody gałkownicą do sześciu pucharków do lodów i podawać z ciasteczkami.
Hrabina w kuchni