Sposób przygotowania:
Lody pomarańczowe w łupinkach z pomarańc
Z 6 pomarańcz ściąć czubki od strony ogonków starając się, by wszystkie były ścięte na tej samej wysokości. Następnie łyżeczką o ostrych brzegach wydrążyć z pomarańcz miąższ. Miąższ pomarańcz włożyć do szklanej misy, oczyścić go z pestek, rozgnieść drewnianą łyżką i przetrzeć przez sito. Z pozostałych 2 pomarańcz otrzeć skórkę , wycisnąć sok i dodać go do przetartego miąższu. Cukier rozpuścić w 1 l wody, zagotować, odparować na wolnym ogniu do konsystencji syropu i dodać do niego skórkę otartą z pomarańcz. Całość pozostawić do wystygnięcia, a następnie połączyć z sokiem z pomarańcz i cytryny. Można dodać drobno posiekaną kandyzowaną cytrynę cedrową. Otrzymaną mieszankę przełożyć do płaskiego naczynia, wstawić do zamrażalnika i mieszać co 20-30 minut. Po upływie 2-3 godzin otrzymamy gotowe lody. W tym czasie z wydrążonych łupin pomarańcz usunąć gorzką białą otoczkę, schłodzić łupiny w lodówce. Bezpośrednio przed podaniem wydrążone łupiny napełnić lodami. Smacznego