Sposób przygotowania:
Lody poziomkowe
Umyte i osączone poziomki (myjemy na sitku pod bieżącą wodą) miksujemy na papkę i wkładamy do lodówki. Mleko dobrze zagrzać. Żółtka ucieramy z cukrem tak długo, aż masa zbieleje i podwoi swoją objętość. , cienkim strumieniem, nie przerywając ucierania wlewamy gorące mleko. Robimy to bardzo wolno - inaczej żółtka sie zetną. Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania- jak tylko zacznie nam mocno parować, ściągamy garnek z ognia, cały czas mieszamy, podgrzewałam 10 minut, Masę żółtkową studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy poziomki, masę z żółtek delikatnie,ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do maszynki i postępujemy tak jak w instrukcji, lub przekładamy do pudełka i co 40-50 minut mieszamy mikserem, żeby zapobiec tworzeniu się kryształków. Smacznego:)
Alex_M
reanja
były:)