Sposób przygotowania:
Lody szampańskie z pepper mint
Skorupki na jajkach sparzyć wrzątkiem i wyszorować delikatnie. Potem rozbić nad miską i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć na parze z cukrem, mleko zagotować i dodać do masy jajecznej i jeszcze ubijać z kilka minut. Zestawić naczynie z masą i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodając szczyptę zagęstnika. Schłodzić przez godzinę niecałą. Potem wyjąć i wymieszać z masą mleczno- jajeczną, szklanką szampana i świeżymi listkami mięty pieprzowej uprzednio opłukanymi i roztartymi w dłoni. Można też ukruszyć cukierki-laseczki z mięty pieprzowej w moździeżu i dodać do masy. Masę na lody przełożyć do pojemnika do lodów, przykryć i wstawić do zamrażalnika na 3-4 godz. Co jakiś czas otworzyć i przemieszać masę lodowa widelcem, aby potworzyły się kryształki lodu. Po upływie czasu wyjąć pojemnik z lodami z zamrażalnika, przełożyć gałkownicą lody do pucharków lub też pokroić masę jak cassate i podawać na talerzykach deserowych.