Lody truskawkowo-miętowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Wbrew pozorom pyszne lody można przygotować bez użycia maszynki i bez mieszania co godzinę. Te okazały się naszym faworytem.

Lody truskawkowo-miętowe

Składniki:

Lody truskawkowo-miętowe

Sos truskawkowy

Pozostałe

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka kropli miętowych

Sposób przygotowania:

Lody truskawkowo-miętowe
Umyte i obrane z szypułek truskawki blendujemy na mus. Dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Studzimy.

Jajka polewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek umieszczając je w osobnych miskach. Do żółtek dodajemy połowę cukru i wodę, ucieramy do białości. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy resztę cukru. Ucieramy, aż cukier się rozpuści. Śmietankę ubijamy na sztywno.

Do żółtek z cukrem dodajemy 3/4 wcześniej przygotowanego sosu truskawkowego, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo ubitą śmietankę i białka, całość delikatnie łączymy łyżką. Na koniec dodajemy krople miętowe i jeszcze raz mieszamy.

Przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na minimum 8 godzin. Podajemy z resztą sosu truskawkowego.